hortensia trädgård
Blogging

Lyckas med din hortensia i trädgården

Hortensia är en vacker blomma som går att ha både inne och ute. En hortensia trädgård, med flera färger är inte fel att ha. Denna blommar på sensommaren och det med vackra och färgstarka blommor. Sedan går det faktiskt att påverka färgen på blomman, det med pH-värdet. 

Hortensia är det säsong för under stora delar av året, från tidig vår till sen höst. Den trivs allra bäst där det är sol till halvskugga, samt ljusa lägen. Färgen på hortensia kan vara röd, rosa, vitt eller blå. Har du en blå hortensia och vill den ska behålla denna färg, se då till att använda dig av blåbärsgödsel.

Ska du ha din hortensia i utekruka? Då bör du se till att välja en stor kruka som rymmer mycket jord, så att den kan hålla sig fuktig. En hortensia är mycket törstig och måste vattnas regelbundet. 

Hur du gör sen?

Du bör fortsätta med att både vattna och gödsla de hortensior du har. Dess blomklasar kommer att skifta färg efter hand. Till sist kommer de att bli gröna. Innan det sker så kan du, om du vill, klippa av dem och hänga blomklasarna på tork. Du kan då få en fin eternellbukett.

Om din hortensia står i kruka, se då till att före frosten kommer att ställa den på en plats med skyddat läge. Det går även bra att plantera ut den i din rabatt, det under hösten. Den överlever faktiskt bättre där, än vad den gör om du tar in den. 

Mer om hortensior 

Det finns olika varianter av hortensia. Det finns dels de som har blomsamlingar runda som bollar dels de som har blomsamlingar platta som tallrikar. De som är platta, de heter lacecap på engelska samt att de på tyska heter teller, för just tallrik. 

Det som är lite speciellt med hortensians blommor, det är att de tar färg efter jordens pH-värde. Är det en sur jord, så kommer det bli blå blommor, med basiskt ger rosa. 

De äldre sorterna av trädgårdshortensia, de kan blomma på sina fjolårsskott, så på dem kan du skära bort blomklasen och två blad under. Är det moderna sorter av hortensia, så ska de inte beskäras. 

Fakta om hortensia

  • Namn: Hortensia, Hydrangea macrophylla
  • Ursprung: Korea, Japan
  • Blomman: Den fertila hortensiablomman är liten och ganska oansenlig. Den sterila är stor samt har färgglada foderblad
  • Bladen: Bladen i sig är breda, äggformade och friskt gröna. De är även finludna, dekorativt ådrade samt har sågade, blanka kanter som sitter parvis på grenen
  • Färger: vitt, rosa, rött, blått

Hortensians ursprung

Den som introducerade Hortensia till Europa var den franska botanisten Philbert Commerson. Under 1766 var han på upptäcktsfärd till Asien. Då var det bara män som tilläts vara där. Dock så smugglade han med sig sin älskade, vid namn Hortense Barré. Hon klädde ut sig som man, samt utgav sig för att vara hans tjänare. Dock kom hon att under resans gång bli avslöjad. 1769 reser de tillbaka och har med sig en växt, som blir uppkallad efter Hortense.

 

Comments Off on Lyckas med din hortensia i trädgården